22.02.2020

Actele de stare civilă

genkogen

Conform Hotărârii Guvernului nr. 163 din 15.02.2007, apostila poate fi aplicată doar pe acte de stare civilă eliberate după 24 februarie 1998. Astfel, uneori se întâmplă ca clienții noștri să nu știe despre aceasta și apelează la noi pentru serviciile de apostilare a documentelor care nu corespund acestei cerințe.

 

În astfel de cazuri, la solicitarea Dumneavoastră, juristul nostru vă va obține în baza procurii duplicatele actelor de stare civilă de la organele de stare civilă ale Republicii Moldova și vă va scuti de proceduri obositoare și de cozi lungi.

 

Duplicatele certificatelor actelor de stare civilă au aceeași forță juridică ca și certificatele emise la momentul înregistrării actelor de stare civilă. La emiterea duplicatelor, pe aceștia este aplicată mențiunea ”DUPLICAT”.

 

Certificatele actelor de stare civilă sunt următoarele documente:

  • Certificat de naștere
  • Certificat de căsătorie
  • Certificat de divorț
  • Certificat de schimbare a numelui și/sau prenumelui
  • Certificat de deces
  • Certificat de adopție
  • Certificat de stabilire a paternității

 

Pe lângă aceasta, Republica Moldova a devenit membrul Convenției nr. 16 a Comisiei Internaționale de Stare Civilă, semnată la Viena la 08 septembrie1976. Conform acestei Convenții, Republicii Moldova i sa acordat posibilitatea de a emite cetățenilor extrase multilingve de pe actele de naștere, căsătorie și deces. Aceste documente devin valabile din punct de vedere legal pe teritoriul statelor membre ale Convenției: Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Capul Verde, Croația, Estonia, Franța, Germania, Italia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Muntenegru, Țările de Jos/Olanda (teritoriul european), Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovenia, Spania, Elveția și Turcia

 

Avantajul extrasului multilingv de pe actul de stare civilă este că acest document nu necesită supralegalizare sau apostilare. De asemenea, acest document nu necesită traducere, datorită introducerii în formulare tipizate a unor fraze nevariabile în 12 limbi.

 

De asemenea, Republica Moldova este membrul Convenției nr. 20 a Comisiei Internaționale de Stare Civilă, semnată la München la 05 septembrie1980 care prevede eliberarea la solicitarea cetățenilor a certificatelor de capacitate matrimonială. Acest document este necesar pentru cetățenii Republicii Moldova care intenționează să se căsătorească în străinătate. Acesta confirmă statutul civil și absența oricăror obstacole legale pentru cetățeanul Republicii Moldova de a încheia căsătoria în străinătate. Certificatul de capacitate matrimonială nu necesită supralegalizare sau apostilare. De asemenea, acest document nu necesită traducere, datorită faptului că acesta este redactat în limbile oficiale ale statelor părți la Convenție. Certificatul de capacitate matrimonială devine valid din punct de vedere legal pe teritoriul statelor membre ale Convenției: Italia, Portugalia, Spania, Turcia, Elveția, Germania, Țările de Jos (Olanda), Luxemburg.

 

Toate documentele descrise mai sus pot fi obținute pe baza procurii de la Dumneavoastră. Pentru mai multe informații despre actele de stare civilă, vă rugăm să contactați Biroul nostru. Juristul nostru vă va oferi o consultație calificată cu privire la situația Dumneavoastră. Pentru clienții biroului de traduceri ”AFIM” consultația este gratuită.